Routing performance comparison chart – Cisco routers

Uneori se mai întâmplă să fiu întrebat care din două routere Cisco e mai performant unul față de celălalt. Dacă e sa las la o parte alte caracteristici cum ar fi: numărul și tipul de porturi, slot-uri pentru module de extensie, feature set ș.a.m.d răspunsul la întrebarea care din două routere rutează mai rapid rămâne destul de greu de găsit. De cele mai multe ori ne ghidăm de clasa echipamentului: small office, branch/SMB sau head office, dar asta nu întotdeauna e suficient. Ceea ce am gasit eu sunt sunt două documente Cisco care ne prezintă un chart comparativ pe performanță la o serie de routere. Ambele documente sunt cam outdated (2009/2010) dar de multe ori suficient mai ales pentru cei deprinși să achiziționeze echipamente Cisco refurbished pe e-bay. Vedeți mai jos un excerpt din unui din documente la un tabel comparativ pe performanță pentru mai multe routere Cisco:

cisco_routing_performance_chart_excerpt

 Cantitativ, în document, performanța se apreciază și se prezintă ca:

  • Numărul de pachete IP de 64 bytes (cel mai scurt pachet in rețele Ethernet) comutate pe secundă PPS.
  • Rata de transfer pentru aceleași pachete IP de 64 byte, măsurată in Mbps.
  • Valorile se prezintă atât pentru cazul cu routing in IOS (primul pachet pe destinație sau CEF deconectat) cât și pentru comutație pe ASIC prin Fast/CEF switching.

Calculele sunt făcute pentru worst case cu pachete de cele mai mici dimensiuni (64 bytes). Pentru pachete mai lungi (tipic 1500 bytes pentru Ethernet) rata de transfer va una sigur mai buna. E  și clar, cu pachete mai lungi se reduce overhead-ul per header de pachet și în plus router-ul ia mai puține decizii de comutație deci mai liber. La fel, evaluarea nu ia in calcul alte servicii posibile pe calea pachetului in router, s-a considerat că nu există filtre ACL, NAT, procese de criptare, compresie s.a.m.d care ar influență negativ performanța de rutare.

Cu părere de rău nu mai găsesc sursa pe WEB la documente – am doar copiile, așa că pentru partajare le atașez în box-ul meu pe onedrive. click aici pentru folder sau pe fiecare fișier in parte:

  1. Cisco – Portable Product Sheets – Routing Performance (nov 3, 2009)
  2. Cisco – Integrated Service Routers – Performance Overview (2010)