Cum de obținut ISO-ul cu VMware Tools ?

Dacă nu era să fi perseverența și curiozitatea studenților mei așa și nu mai aflam până la urmă de asta. Discutam la ore despre bundle-uri de actualizări, image profile-uri și VIB-uri de ESXi când la un moment dat a apărut întrebarea:  “Ce de fapt include VIB-ul tools-lights ? De ce atâta spațiu pe disk pentru tools-lights (al doilea VIB ca mărime după esx-base) ?” Răspunsul e că acesta (tools-lights) include fișierele ISO cu VMware Tools pentru toate sistemele de operare suportate pe ESXi. Exact din acest loc se montează ISO-ul cu VMware Tools pe un VM pentru care se inițiază procesul de instalare VMware Tools (VM – Guest – Install/Upgrade VMware Tools). Despre cum am ajuns să obținem ISO-urile cu VMware Tools dintr-un image profile de ESXi vedeți pașii descriși în continuare.

Pentru început ne trebuie un image profile de ESXi și cea mai simplă metodă este în al descărca în componența unui bunde de actualizări pentru ESXi. Un bunde de actualizări așa cum e bine cunoscut conține imaginea integrală a ESXi-ului cu toate VIB-urile hypervizorului. Pentru download, accesăm pagina My VMWare pentru care aveți nevoie de un cont pe VMware (simplu cont, nu neapărat legat de un contract cu licențe VMware) după care din Quick Links (stânga) trecem pe All Downloads. Pe All Downloads în meniul Other Downloads (dreapta) accesăm Download Patches. Continuăm prin a select ESXi (embedded and installable) in .. patches for: și versiunea dorită pentru ESXi după care solicităm cu search lista de bundle-uri de actualizări. Din listă click Download pentru ultimul patch bunde: 

get_vmware_tools_iso_download_patch_bundle

Deschidem fișierul ZIP tocmai descărcat (ESXi550-201502001.zip la mine). Folosit pentru asta 7-zip. Din ZIP accesăm folder-ul cu VIB-uri, după care folder-ul \tools-lights în care și găsim VIB-ul pentru tools-lights (VMware_locker_tools-light_5.5.0-2.54.2403361.vib la mine). Printre altele VIB-ul e cam de 170MB ca dimensiune – foarte mare in comparație cu restul VIB-urilor. Ce este interesant fișierul VIB la rândul lui e și el un banal fișier cabinet  care poate fi deschis liber mai departe cu același 7-zip. Odată intrat in VIB, accesăm identic și fișierul tools – care și el e un cab file. Pe final obținem acces la folderul (5.5.0\vmtools) cu fișierele căutate pentru ISO-urile VMware Tools: 

get_vmware_tools_iso_7zip_unzip_for_vmware_tools_iso

Din curiozitate, puteți deschide la rândul lui și ISO-ul cu VMware Tools in care veți găsi setup-urile pentru VMware Tools.

Pe subiectul: Cum de obținut ISO-ul cu VMware Tools, aproape peste tot pe net se recomandă de fapt  descărcarea fișierelor ISO cu VMware Tools de pe următorul portal dedicat de download la VMware:  

https://packages.vmware.com/tools/esx/index.html

pe acesta, prin http, organizat în foldere pe versiuni si sisteme de operare găsim aceleași ISO-uri cu VMware Tools in ele:

get_vmware_tools_iso_download_ISO_from_WEB